‘Out of Africa’ bestaat
'Out of Africa'. Ik was er twee dagen. Eindelijk even rust. Vanuit mijn 3 meter brede bed in een hotel uit een sprookje van duizend en een nacht, overzie ik eindeloze savannes. Daar tussen het wuivende gras, enkele palmen en wat baobabs, lopen de ‘Big Five’: leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en de neushoorn. Ze zijn er nog en het vroegere stropersgevaar is geweken. Hier, in en om het Meru National Park, is de natuur een waar paradijs. Zó ongeveer moet de wereld er 10.000 jaar geleden hebben uitgezien. Veel natuur, veel dieren en ook nog een paar mensen. Een geweldige ervaring, ook omdat de natuurhotels onovertroffen mooi zijn. Ieder detail is mooi en zelfs het eten is haute cuisine. Foto’s op http://www.elsaskopje.com/photogallery.php?mid=9
Ik ben nu ruim 5 weken in Afrika en het continent verrast me. Ik was vijf keer eerder in Afrika en alle bezoeken waren fascinerend. Maar altijd had ik ook het beeld van grootschalige armoede en van een bijna niet te overbruggen achterstand. Nu ik kort in Tanzania, Rwanda, Oeganda en Kenia ben geweest, voelt het anders. Er is nog steeds veel armoede, maar het lijkt minder en de aansluiting met de moderne tijd is kleiner. Steeds meer mensen zijn geschoold en de economieën lijken zich geleidelijk te verbreden.
Het zijn maar indrukken van een eenling, maar helemaal gek ben ik niet. Dat blijkt gelukkig ook, als ik ter verificatie enkele statistieken bekijk: http://hdr.undp.org/en/countries/regions/. Zoveel dingen lijken tegenwoordig beter: meer kinderen gaan naar school, baby’s worden massaal ingeënt, meer vrouwen krijgen professionele zwangerschapsbegeleiding en er zijn veel meer producten ‘made in Africa’ te krijgen. Op het gebied van communicatie is de revolutie helemaal compleet: telefonie was altijd zeer schaars in Afrika. Nu is de mobiele telefoon niet alleen alom aanwezig, de netwerken zijn ook geschikt voor razendsnel en goedkoop internet en zelfs voor mobiel geld overmaken zonder bankrekening.
Overdrijf ik wellicht niet een beetje? Nee, bovenstaande is waar. Tegelijkertijd is er natuurlijk nog wel degelijk heel veel armoede en zijn er een aantal grote problemen. Corruptie, ontbossing, klimaatverandering, gebrek aan family planning en aids zijn m.i. vijf van de grootste problemen. Alle vijf problemen die niet makkelijk in het oog schieten als je hier rondloopt, maar die verdere ontwikkeling wel heel erg belemmeren. De christelijke kerken, die nog steeds natuurlijke family planning propageren, evenals ‘sex na het huwelijk ipv condoomgebruik’ in de strijd tegen aids, spelen daarbij een zeer discutabele rol. Hier in Kenia is men trots op de vermeende godsdienstvrijheid, maar vanochtend op tv zag ik weer zo’n prediker die tegenover duizenden mensen herhaalt en herhaalt: “als je niet gelooft in God, dan ben je vervloekt en zal de brandende hel je toekomst zijn.” Het is keiharde intimidatie van miljoenen mensen. En dat anno 2010, in het jaar met zoveel rumoer over het seksuele kindermisbruik vanuit de kerk. Goed dat daarover gesproken wordt, maar de kerken hebben zich m.i. wel aan meer mensen te verontschuldigen. Bijvoorbeeld aan de duizenden verkrachte moeders die geen abortus mochten ondergaan. Of aan de miljoenen mensen met Aids omdat er volgens Rome gaatjes in condooms zitten.
Vanwaar ineens dit felle betoog? Dat komt omdat ik net uitgebreid naar het Paas-nieuws heb gekeken met daarin ook veel geluiden vanuit het Vaticaan. Schandalig gewoon en heel jammer, want ik zie in Afrika ook dat heel veel mensen kracht, inspiratie en positieve waarden ontlenen aan het geloof. En juist dit positieve deel, lijkt precies de reden waarom de negatieve kanten van de christelijke kerken hier zorgvuldig onder het tapijt gehouden worden. Hadden we dat in Europa niet al eerder mee gemaakt?
Hoi Marcel,
Erg prettig om te lezen dat Afrika langzaam maar zeker de goede kant op beweegt. Ja natuurlijk, met 2 vooruit en 1 achteruit alsook met de bijbehorende risico's. De vooruitgang is niet alleen goed voor Afrika maar ook voor de rest van de wereld. Want met armoede begint vaak veel ellende....Toch prettig dit soort berichten met de paas te ontvangen: straight from the heart. Voelt een stuk comfortabeler dan de door jou aangehaalde politiek getinte en wat bedenkelijk boodschap vanuit het Vaticaan.
Hartelijke groet,
Jos
hoi marcel
allereerst hartelijk dank dat je ons mee laat genieten van jouw prachtige verhalen en impressies van jouw avontuurlijke reis. het is natuurlijk niet alleen avontuur, maar ook vaak de harde werkelijkheid, zoals uit de vele verhalen blijkt. maar een reis naar Afrika maken, gaat wel kriebelen. ik blijf jouw verhalen mooie foto's met veel plezier volgen. veel groeten van hans ceelaert
Marcel, ik kijk echt uit naar onze eerstvolgende 'debat afspraak'!!! Volgens mij hebben we aan één nacht niet genoeg. Ik merk aan alles dat je het daar geweldig naar je zin hebt. SUPER!!!
De safari is werkelijk een droom. Werkelijk heel verantwoord en duurzaam. Is er geen angst dat de dieren ook in de accommodatie komen? Ik ben in het Kruger Park geweest, maar daar moest wel alles 's avonds afgesloten worden. Buiten zitten kon wel met een vuur aan, maar daarna toch maar alles sluiten.
Geweldig om zo - mee te reizen - door Afrika.
Veel groetjes, Agnes
Hoi Marcel. Erg leuk om zo al je belevenissen te volgen ! Geniet ervan ! Groetjes,
Marion.
Hallo, wat fijn om alle verhalen van jullie te lezen. Wat een ervaringen, geweldig ..... Ik hoop dat jullie gezondheid en conditie nog goed is, geniet nog van alles. Ik ben weer goed teruggekeerd uit Rwanda en doe jullie via deze mail de hartelijke groeten van Prosper, Beatrice, Marguerita en mij. Tot gauw.
Hallo Marcel,
Boeiend om zo met je mee te mogen reizen. En om eerlijk te zijn was ik niet alleen maar positief over je avontuur toen je aangaf om in Africa rond te reizen. Toen ik dat een keer opperde en het koppelde aan de missie en de zending in het verleden, raakte je me diep toen je zei dat je daar ook wel andere geluiden had gehoord van bewoners zoals: "Veel van wat jullie gebracht hebben mogen jullie zo weer meenemen als je me mijn geloof maar laat houden."
En ook daar kan ik me iets bij voorstellen: hoop, vertrouwen, de rust dat er meer is, etc.
Terecht geef je er nu blijk van dat ook een kerk in ontwikkelingssituaties een open oor en oog moet hebben voor problemen in de samenleving.
Een samenleving op weg naar een duurzaam samenleven op micro- niveau ook in Africa, of...?
Groeten van een trotse dorpsgenoot die ook benieuwd is naar reacties en jullie beeldverslagen.
Hoi Marcel, Al jouw verhalen over de tochten door de Afrikaanse landen nog eens nalezend, stel ik vast dat het niet alleen hard werken is, maar dat het ook prachtige avontuurlijke belevenissen voor jouw zijn. Wat de affaires binnen de katholieke kerk betreft, vinden we jouw uitspraken naar de katholieke kerk en de clerus wel erg striemend. Al die misstanden doen ook ons pijn en wij veroordelen dat. Ook veel bisschoppen en priesters doen dat momenteel openlijk en stellen die misstanden aan de kaak. Maar het raakt ons ook erg dat je meer in algemene zin uithaalt naar de Kerk, die voor ons en voor millioenen en millioenen mensen ook zoveel heeft gedaan en betekend en nog steeds betekent. Je zult je uitsprakren wat moeten nuanceren. Daar praten we samen nog wel over. Ontvang in gedachten een
knuffel van je Mam en Pap.
Estimado Marcel:
I have to write in English (as you know I cannot read, write and speak Dutch), mixing some words in Spanish. Photos are "estupendas", but I think your job is more exciting. I have encountered in this website a very well known friend (Agnes Ovington), and I say hello to her, (because I lost her e-mail). I can realize such a place is quite similar/different to Chinandega, ¿isn't it? How is the weather? When it's "caliente como Chinandega" you have to be happy. Remember: you are "The Dutch who liked te sun!" Please, write me down and tell me how things are going there. A lot of "saludos de todas mis 'A'. Un abrazo, amigo!
AZARÍAS
Hoi Leon
Ik ben blij om te horen dat het fantastisch daar is. Wij lezen met veel belangtelling de berichten van Marcel. Hoe gaat het met jou? Ik mis je en met bellen lukt het niet. Wij zijn bij Kathleen en Danny op de tweede Paas dag geweest en hebben daar een diner gehad, het was fijn om samen te zijn. Ilana wordt steeds leuker, ik geniet van haar als ik daar ben. Maandag 12 /4 ga ik op vakantie met de zieken in hotel De Valkenberg in Rheden.
Ik wens jou en de ploeg nog een fijne tijd daar en veel succes met het werk. Kusjes Mam
hoi Marcel leon en de rest,
Mooi dat jullie nu ook de natuurlijke kracht van Afrika zo sterk hebt beleven!!
Leuk ook dat daarna zo snel duidelijk word dat er sprake is van sterke ontwikkeling in het afrikaanse leven,wat erg goed is om te lezen.
Helder ook die duidelijk scheiding van het gemanipuleer van de kerk als instituut en het duidelijk onderscheid met werkelijk geloof, wat volgens mij alleen samen kan gaan met vrijheid liefde en lol...
doe Afrika de mensen en de beesjes(vooral de leeuwen) de groeten van mij want ik mis ze een beetje veel nu....
gegroet mo
Weer een mooi verhaal uit africa.
ik zou best met je willen ruilen.
Deze ervaring is echt eenmalig geniet er maar van.
Ik denk wel dat niet alles wat er nu kerkelijk gebeurt afgekeurt moet worden, er zijn ook goede kanten aan.
en er vinden veel mensen steun aan hun geloof ,dat mag je toch niet onderschatten.
natuurlijk zijn er misstanden maar gebeurt dat niet in iedere organisatie.
Hopelijk kun je de rest van je verblijf nog van de mooie positieve dingen genieten,en sluiten jullie deze reis met een behouden terug reis af
groeten van Tante Mia en John
Hoi Marcel c.s.
De reisverhalen lezen als een spannend jongensboek. Het motiveert in ieder geval om steeds meer te weten te komen. Zoals Henk al schreef, een debat avond over deze reis zal niet genoeg zijn. Ik zal je dan in ieder geval een beetje Westers tegengas geven, al was het maar om je een beetje uit je Afrikaanse tent te lokken (en natuurlijk mijn jaloezie te verbloemen:-))
Nog een fijne laatste week en heel graag tot snel in Loon. We missen je namelijk wel een beetje (veel)
Groet,
Nand
Welkom thuis en nu maar weer genieten van je gezin en het ook wel mooie Nederland.
met vriendelijke groet,
Marion & Chris