Oeganda - ster van Afrika
Oeganda is al vele jaren een lieveling van internationale donoren en wordt ten voorbeeld gesteld aan veel andere Afrikaanse landen. Het land is een stabiele democratie, de liberaal-economische koers trekt al vele jaren investeringen aan en heeft forse economische groei. Bij aankomst heb ik dan ook een positieve verwachting: in dit land moet extreme armoede grotendeels weg zijn en dat moet in alles terug te vinden zijn.
Zeker aan de rand van het Victoriameer, niet ver van de hoofdstad. Hier staat ook het bedrijf Wagagai, dat zijn wortels grotendeels in Tilburg heeft. Daar komt investeringsgeld vandaan, maar ook mede-directeur Olav. Een jonge, sympathieke en energieke vent. Hij woont vlakbij het bedrijf in een heerlijke villa, met zwembad, sauna en privéstrand. De biertjes smaken er uitstekend.
Wagagai kweekt plantenstekken voor Chrysanten en Kerststerren en heeft 40% van de Europese markt. In Nederland hebben zelfs zeven va de tien kerststerren hier hun oorsprong. Het bedrijf is hard gegroeid, maar dat ging niet vanzelf. Eerder werden hier rozen gekweekt (rozen komen al heel lang vooral uit Afrika), maar Europese supermarkten boden rozenvoor een habbekrats en de prijzen gingen te hard omlaag. Wagagai besloot zich volledig te storten op stekken voor planten en bloemen en dat gaat nu eindelijk heel goed.
Ik was vooral ook benieuwd naar wat zo’n bedrijf de Oegandezen brengt. Het motto ‘better trade, dan aid’ spreekt me aan en van dit bedrijf, dat zich mede met Nederlandse ontwikkelingssteun heeft ontwikkeld, had ik een positieve verwachting.
De lonen blijken echter erg laag: veelal rondom de € 25 per maand. Daarnaast biedt Wagagai extra’s als maaltijden, bijna gratis gezondheidszorg en babyopvang. Vertaald naar Euro’s is het totale salaris ongeveer 35-40 euro per maand. Voor 48 uur werken per week in veelal bloedhete kassen, is dat wel heel weinig geld. Mensen overleven ermee, maar veel meer ook niet. Hun kinderen naar een goede school sturen of een beetje fatsoenlijk wonen, is er met zo’n inkomen niet bij. De kans dat de cirkel van armoede doorbroken wordt, lijkt klein. Als ik daar met mensen over praat wordt dat beeld bevestigd. “Ga maar eens het binnenland in, daar is het nog veel armer. Veel mensen eten daar maar een keer per dag”, krijg ik te horen. Maar ook de dorpen hier in de buurt stralen grote armoede uit.
Ik vraag me af: hoe kan het dat de internationale gemeenschap zo positief is over Oeganda? En hoe zit het met het Nederlandse bedrijf? Kunnen de eigenaren geen betere salarissen geven? Of laat de marktwerking dat niet toe? Daar lijkt het op. Maar wat is die marktwerking dan waard? Hoe kan een land dat al zoveel jaren, zogenaamd een prima economische koers vaart, nog steeds zo arm zijn? Voor het eerst in dit fantastische Afrika-avontuur ben ik niet positief. Zeg maar gerust behoorlijk sceptisch. En het ergste is dat het aan niemand ligt. Niet aan de arbeiders, niet aan het bedrijfsmanagement, niet aan Oegandese overheid. Het ligt aan niemand, maar mijn twijfels over het systeem van marktwerking nemen wel stevig toe. Ik weet ook hoe het anders kan, namelijk reguleer de markten verder en stel minimumeisen aan productie. Ik vrees echter dat dat een schreeuw is die weinig weerklank heeft in een wereld die kennelijk gaat zoals die gaat en waarin de machtigen weinig belang hebben in fundamentele verandering.
Ook ik doe maar weer even mee: eerst nog een biertje aan de rand van het zwembad en morgen vliegen naar Kenia. Op naar Masai-land. Dat lijkt me geweldig.
Marcel, ik kom net terug van een weekje skiën. Ook heerlijk, maar als ik jouw verhalen lees dan kriebelt er wat bij mij. Over marktwerking gesproken. In Frankrijk tijdens wintersport wordt gerust € 5 voor een biertje gevraagd en iedereen betaalt het. Waarom? Tja je hebt maar één keer per jaar wintersport en dan moet je genieten en niet lang nadenken. Niemand dingt af! Mensen betalen gewoon wat anderen vragen. Zo is dat blijkbaar ook in Oeganda. Arbeiders ontvangen gewoon wat ze krijgen en niemand komt in opstand. Raar hé?
Al in de eerste zinnen van je blog voel ik dat het beleven van dit land een andere ervaring is dan tot nu toe.
Ik ben het met je eens dat het een schreeuw is die wellicht verloren gaat in de ruimte, maar voor de kleine kans dat je met deze reis en straks de uitzendingen toch een gehoor vindt: blijf alsjeblieft schreeuwen!
Verbeter/verander de wereld, begin bij jezelf, is het toch?
Kijk alweer uit naar je volgende blog,
Wilma
ps: hug voor Leon
Dag Marcel, is die Olav soms Olav Boenders? Dat is mijn oud-klasgenoot. Als je hem nog ziet, doe hem de groeten. Inderdaad interessante vraag: waarom betaalt hij niet meer aan zijn werknemers? Is het bedrijf anders niet lonend? Uit 'gewoonte'? Uit winstoogmerk? Is het de Olav die ik ken dan zal ik hem t.z.t. eens uithoren ... Groet, Marga
Hoi Marcel,
Ja helemaal waar. De enige manier is de markt te reguleren, maar daar spelen natuurlijk weer allerlei belangen, waardoor dat moeilijk lukt. Ik weet niet helemaal of ik het goed zeg en hoop dat ik zaken niet door elkaar haal, want vind het ingewikkelde materie, maar in Nederland (of de hele westerse wereld?), hebben de supermarkten veel macht: zij drukken de prijs omlaag: ook van bloemen. Da's prettig voor de consument, maar de Nederlandse boer legt zo wel bijna het loodje. Lokale boeren in ontwikkelingslanden hebben het helemaal moeilijk doordat wij goedkoper produceren en doordat boeren in Europa en de VS (katoen) subsidie krijgen voor bepaalde producten.
Ons voedsel en ook de bloemen worden te goedkoop verkocht aan de consument in het westen.
Wat mij betreft is wat je zelf kunt doen: laten zien dat je meer wilt betalen als consument door fair trade en biologische producten te kopen.
Ik heb wel eens gehoord dat de mutlinationals grote bibberende reuzen zijn, die echt wel gehoor geven aan consumentendruk. Helaas is het zo'n ondewerp dat de meeste mensen niet boeit: te economisch/saai/ingewikkeld en bedreigend voor de eigen portemonai.
Groetjes!
Ik sluit me aan bij Wilma: blijf schreeuwen en dus zeggen wat je anders wil. Dat is fundamenteel en ongelofelijk belangrijk in onze wereld van vandaag.
Het is bovendien mooi en goed al deze vehalen te lezen. Ik lees ze graag. Fijn dat je ze schrijft Marcel.
Respect voor je visie en eerlijkheid, het is goed wat verder te kijken dan je neus lang is.
Ik heb hetzelfde over heel de wereld gezien en besloten om te onderzoeken hoe je natuurlijke groei en ontwikkeling van mens en natuur kunt combineren met een goede economische veilige basis.
Het is absoluut mogelijk en ik denk dat je oplossing in de goede richting zit.
blijf het verhaal vertellen, het heeft nut, steeds meer mensen willen het horen.
Het positieve nieuws is natuurlijk heerlijk om te lezen en is hartverwarmend, veel mensen waarmee ik erover praat zeggen: waarom is dit niet in het nieuws?!
geweldig toch, jullie maken een waardevol programma.
Ga zo door!!!
groet Monique
i know the time of idi amin . i hope it is far better now !