COSenLeoninAfrika.reismee.nl

Darwin's Nightmare of Hof van Eden?

We zitten inmiddels vijf dagen rondom het victoriameer. In 2003 verscheen over dit meer de Oostenrijkse film Darwin's Nightmare. Een echte horrorfilm over hoe een grote baars, uitgezet door de Belgen in de jaren '50, alle andere vissen opslokte en daarmee de hele ecologie en het leven van de mensen verstoorde. Enkele grote visbedrijven bleven over en die zonden dagelijks vliegtuigen met Victoriabaars naar Europa en de VS. Deels in ruil voor wapens, volgens de film. Het meer en de omgeving straalt echter iets heel anders uit. Verafgelegen dorpen zijn weliswaar heel arm, maar je proeft ook rust en één zijn met de omgeving. In de stad lijkt extreme armoede ver weg. Iedereen is actief. Alles gaat relaxed, maar iedereen lijkt wat te verdienen en het leven lijkt best aangenaam. Op straat klinkt overal muziek en om de haverklap hoor je aanstekelijk gelach. Gisterenavond nog even in de disco geweest. Genoeg jongelui die wat geld blijken te hebben. Velen gaan modisch gekleed en de sfeer is niet veel anders dan in Nederland. Wel met veel meer dansen, maar dat is alleen maar leuk. Kortom: life is looking good, hoewel er ongetwijfeld ook in de stad nog heel veel mensen zijn die arm zijn. Maar honger, dakloosheid en zo lijken hier wel ver weg. Klopt die film Darwin's Nightmare dan wel? De mensen hier zijn er erg negatief en echt boos over. Ze vinden de film zeer eenzijdig, veel te negatief en deels gelogen. Hoe het ook zij, de film is wel de aanleiding geweest om de handen in elkaar te slaan en inmiddels is hier een enorm duurzame visserij project opgezet. Daarover gaat onze vierde documentaire aflevering. We zijn inmiddels twee dagen op pad geweest en hoewel er ook nog vraagtekens zijn, zijn we positief. Het Bossche visimportbedrijf Anova is hier betrokken bij een fantastisch experiment: zorgen dat de visserij op de Victoriabaars op een ecologisch verantwoorde manier gebeurt, waarbij ook veel aandacht uitgaat naar de sociaal-economische belangen van de vissers. De vis krijgt het Duitse NaturLand-label en in Duitsland heeft inmiddels 80% van alle Victoria-baars dit eco-label. Aanstaande zomer komt dit label ook in enkele Nederlandse supermarkten. Mijn persoonlijke voorspelling is dat binnen 5 jaar de helft van alle 25 visfabrieken rondom het enorme Victoriameer mee gaat doen met eco-labelling. Dat zal stevig bijdragen aan een verdere verbetering van economie en ecologie hier. De natuurlijke omgeving is al een paradijs, dus het Hof van Eden komt hier volgens mij in zicht. Met onze film crew gaat het prima hier. Af en toe slaat de vermoeidheid van de eindeloze serie aan indrukken en nieuwe verhalen wel toe. We hebben in tien dagen vier documentaires gedraaid. Dat is in televisie-land ongekend snel. Tel daar bij op: krappe transportmiddelen, spannende minivliegtuigjes en een wegennet, dat zorgt dat we continue dansen in de auto, dan is die vermoeidheid heel begrijpelijk. Prima eten, humor en ook goede gesprekken, maken echter veel goed. Vandaag een eerste echter rustdag. Morgen weer en dan op naar het land van de 1000 heuvels: Rwanda. Spannend!!

Henk de Jong

SUPER Marcel, ondanks de zeer vermoeiende reizen lijkt het me een geweldige ervaring. Zeker nu je ziet dat een beeld dat we in Nederland hebben niet altijd staaft met 'de werkelijkheid'. Ben dan ook reuze benieuwd naar de documentaire en jouw verhalen. Genier er met volle teugen van Marcel!!!

Nand

Hoi Marcel c.s.,

Heel gaaf om jullie zo te volgen. Graag wel wat foto's/filmpjes want verhalen is mooi maar we willen natuurlijk ook genieten van alle mooie beelden en dansende reporters. Hebben jullie ook nog tijd om de nederlandse politiek te volgen? Groeten doorgeven aan de nwe SP man? Have fun aldaar!
Gr, Nand

Lilian Portheine

Ha Marcel,

Leuk om te lezen! Verfrissend om andere kant eens te horen. Kunnen straks beter met z'n allen naar Afrika verhuizen als PVV echt gaat winnen ;-)....
Geniet nog van jullie reis!

Grt, Lilian

rob van mierlo

Ha Marcel,

Vandaag sneeuwde het hier weer eens. Overdag is het nauwelijks boven nul geweest. En jij zit daar lekker aan het Victoriameer!

Verder alles kits hier. De lokale verkiezingen lijken voor sociaal denkend Brabant niet zo heel slecht te zijn verlopen. Al doet TON in Tilburg zijn intrede met maar liefst 3 zetels...!

Kwaheri !

Rob

jos peeters

ik ben iemand die zo'n dramatische documentaire al gauw voor waar aanneemt. Dus Marcel bedankt voor je verfrissende contra-verhaal. Veel succes met de docu's en geniet van je Afrika-avontuur. Ben jaloers.

tante Annie.

Dag Marcel
Ik lees jouw verhalen met veel belangstelling. Prachtig om dit alles te mogen beleven. Geniet ervan en ik veel anderen genieten ongetwijfeld met je mee. De winter isop zijn retourmaar nog echt niet voorbij.
Hartelijke groet en veel liefs. Ikblijf je volgen.
tante Annie.

Angelique

Marcel, Leon, Duncan en Balster,

Via de site van Leon ben ik hier terecht gekomen.

Leuk om te lezen en ook nog eens goed voor mijn persoonlijke algemene ontwikkeling.

Vier documentaires opgenomen in tien dagen, dat is inderdaad niet niks!

Bedankt en veel succes verder.

Angelique

Nicole

Hey Marcel,

Wat leuk en verhelderend om Afrika eens door jou ogen te zien!! Ook met een eerlijker beeld blijft Afrika voor mij de moeite waard om op mijn verlanglijstje te houden.

Blijf ons verrassen met jullie mooie verslagen en beeldmateriaal en vergeet vooral niet te genieten van deze waanzinnige reis!!!

liefs, je zusje

Karen van keeken

Hallo!
Ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat! Voor nu alvast super om jullie avonturen te lezen.
Wil je Leon van mij een dikke zoen geven? (Een ferme handdruk is ook goed hoor!)

Groet,
Karen

rob van mierlo

Ha Marcel,

Leuk dat je net deze week bij de vissers aan het Victoriameer bent geweest waar het Bossche bedrijf Anova Seafood de Victoriabaars van importeert, met duurzaam keurmerk dus.
Vandaag mag ik samen met de KvK het bedrijf Anova de Gouden Appel uitreiken, een aanmoedigingsprijs voor een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Extra leuk omdat ikzelf precies 29 jaar geleden bij die vissers aan de oever van Lake Victoria stond te kijken hoe ze die reuze baarzen binnenbrachten met hun wrakke bootjes.

Ben nu nog benieuwder geworden naar jullie documentaires!

Hou je goed!

greetz,
Rob

Ans Ursem

Hallo Marcel,

Ligt straks de vis in Nederland met het naturland- label in de schappen? Kennen wij dat label in Nederland al? Er woedt hier op dit moment een behoorlijk keurmerken discussie, zowel wat betreft de koffie als ook over vis. Hoe verhouden die keurmerken zich tot elkaar en voor ons; hoe leggen we het allemaal uit aan de consument. Heel goed dat jullie straks met beeldmateriaal terugkomen om de werking ervan te laten zien. Doe je best en ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

Hartelijke groet, Ans