COSenLeoninAfrika.reismee.nl

Weer naar Malawi

De eerste echte regen klettert op het zinken dak van mijn guesthouse in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Via mijn nieuwe werkgever (Aqua for All) ben ik weer terug. Slechts een weekje, maar wel een enerverende en hoopvolle week.

In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen zit Malawi nog niet in de lift. Vooral de mensen op het platteland leven in extreme armoede en met de huidige regering zal dat tot de volgende verkiezingen wel niet veranderen. Door wanbeleid en dalende tabaksprijzen (het belangrijkste exportproduct) loopt het hier behoorlijk in de soep. Symbool is de benzinecrisis. Benzine is inmiddels 25 procent duurder dan in Nederland en is bovendien meestal niet te krijgen. Lange rijen auto's staan te wachten voor benzinestations die hopelijk weer voorraad krijgen. Gelukkig is er de zwarte markt en kunnen wij, met een gevulde portemonnee, nog wat krijgen. De prijs is wel vier euro per liter!! En verdere prijsverhoging hangt in de lucht.

Genoeg getreurd. Mijn ‘missie' is uitstekend verlopen. Ik ben hier om te bezien hoe de markt rondom goedkope watertechnieken ontwikkeld kan worden. De laatste jaren zijn er een aantal producten (touwpomp, waterfilters, goedkope geboorde put) ontwikkeld die zo goed, onderhoudsvriendelijk en goedkoop zijn, dat deze producten ook haalbaar worden voor arme mensen. De gewenste marktontwikkeling lijkt er absoluut in te zitten, maar het vergt wel nog bewustwording, marketing en verder training, training en training. Daarin gaat Aqua for All dus investeren. Aan alles voel je dat de tijd rijp is voor marktontwikkeling. De enige aanbieder die, na een korte training in Tanzania, nu iets kan produceren vliegen de orders om de oren. We hebben ook de juiste partners gevonden (3 NGO's, een universiteit en Unicef), dus wat mij betreft kan alles binnenkort van start. Kortom: missie geslaagd en groot optimisme over mogelijke opschaling. Ik droom al dat over pakweg 5-6 jaar de markt zich zo ontwikkeld heeft, dat hulp voor rurale watervoorziening totaal overbodig wordt. Ik zal wel te optimistisch zijn, maar dromen mag gelukkig.

Aqua for All gelooft in 'Water = Leven'. Water is vaak ook de start voor economische ontwikkeling. Ik heb daar eerder nooit zo specifiek bij stil gestaan. Deze week dus wel en verdorie, het klopt. Zie ook de foto's.

Straks verder naar Oeganda en over zes dagen weer thuis. Groeten, Marcel

PS 1

Emotions
: lees net in krant over vrouw in ziekenhuis: bilvergroting op basis van injectie met cement, olie en superlijm was niet gelukt. Jammer voor haar.
Emotions

PS 2:foto's downloadenhieris zeer moeizaam, dus nu maareen stuks. Later mogelijk meer.

Ilse van Tongeren

Hé Marcel,
Wat leuk dat je weer in Afrika bent. Goede missie!

Theo van der Loo

Hoi Marcel

Je hebt me weer stof tot nadenken gegeven. En dat op zo'n afstand!
Geniet van je reis en tot het volgend verslag.

Houwtich
Theo

Saskia Peeters

Hey Marcel,

Wat goed dat je weer op vertrouwde bodem bent!
Heel veel succes daar en in Oeganda.
Het zal je vast weer inspireren voor je werk!

Gr.
Saskia

Ton Schreurs

Hoi Marcel. wat fijn dat alles totnutoe naar wens verloopt en jouw bezoek tot goede resultaten kan leiden. Ik ben trots op je. Embrasse, Pap

Esther Kersten

Hoi Marcel,

Klinkt goed, mooi dat je zo'n kansrijk project hebt gevonden! Helemaal in je straatje, fijn!

Ik zit momenteel in Egypte en zal aankomende 10 maanden door Afrika reizen naar de eindbestemming Mozambique. Misschien kan ik in Malawi nog iets bijdrage aan je project.

Veel groeten, Esther Kersten

jeanne van beers

Hallo Marcel succes met alles waar je mee bezig bent. Ga je ook nog Mali bezoeken?

Peter en Thea Bodelier

Hoi Marcel
Binnen enkele dagen ben je weer in het koude landje
Wij wensen je nog een paar heerlijke dagen en een goede reis naar huis
All the best
peter en thea

Monique de Klerk van Hasselt

Hoi Marcel,

Super wat je gaat doen! Ik sta er helemaal achter. Ik hoop dat over een paar jaar de goedkope watertechnieken ontwikkeld zijn en goed gaan werken. Misschien heb je dan wat studenten van de tu weg en waterbouw nodig. Dan hoor ik graag van je. Want dan kan mijn dochter eventueel helpen (als het geen geneeskunde wordt en als ze het vwo haalt).
xxx Monique

Willemijn Peeters

Je enthousiasme werkt aanstekend!